IKT-arkitektur som verktøy

Universitets- og høgskolesektoren bruker årlig store ressurser på IT-systemer.  Antall systemer øker, og blir mer kritiske for god forvaltning og styring.  Det er i flere sammenhenger påpekt at UH-sektoren mangler en felles, overordnet strategi og arkitektur for anskaffelse av IKT-systemer.  Det har ennå ikke lyktes med å få startet et arkitekturråd som kunne bidra mott dette men universitetenes IT ledere har  i mellomtiden fått utført arkitekturarbeid som kan bidra i prosessen.

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Felles arkitekturprinsipper for UH-sektoren
Det felles arkitekturarbeidet har resultert i et forslag til arkitekturprinsipper for UH-sektoren, med et illustrerende notat om hvordan disse kan brukes i praksis.

Store endringer på tvers av sektoren, slik som strukturendringene beskrevet i Stortingsmelding 18 (2014/2015) - "Struktur for kvalitet" - krever en helhetlig tilnærming som kan ha nytte av en felles arkitekturtenkning. En IKT-strategi som støtter strukturendringen skal ta høyde for både de krav og endringer som det er behov for i dag, og samtidig bygge IKT-løsninger som er fremtidsrettede både teknologisk og organisatorisk. Disse IKT-løsningene vil kunne legge til rette for smidige og fleksible sammenslåingsprosesser på tvers i sektoren. IKT-løsningene og forvaltning av dem kan bygge på felles retningslinjer uttrykt som arkitekturprinsipper. Dette dokumentet er en konkretisering av DIFI’s arkiktekturprinsipper tolket inn i UH-sektorens kontekst med hovedfokus på IKT. Dokumentet er bestilt av universitetenes IT-lederforum, og Sektorens IT-ledere har bestemt seg for å ta disse arkitekturprinsippene i bruk i egne organisasjoner. Dette dokumentet er også tilgjengelig for arbeidsgruppen som skal jobbe med strukturendring.

Prinsippene får praktisk effekt først når vi tolker dem i konkrete situasjoner, og når vi bruker dem til å definere standarder som roller, prosesser, begreper, og tjenester som er felles for UH-sektoren. Samtidig er det ofte først gjennom bruk av arkitekturprinsipper at man ser konsekvensene. Dette dokumentet skal hjelpe sektoren med å bruke Felles IKT-arkitekturprinsipper for universitets- og høgskolesektoren gjennom å beskrive eksempler på hvordan prinsippene kan brukes. Dokumentet består av flere frittstående eksempler som til sammen belyser motivasjonen for og bruk av de syv arkitekturprinsippene for UH-sektoren.