DNS brannmur

DNS brannmur beskytter studenter, forskere, ansatte og systemer mot å nå nettsider med skadelig innhold. Brukere som forsøker å nå ondsinnede nettsider vil i stedet bli omdirigert til en trygg landingsside.
Beskrivelse av tjenesten: 

DNS brannmur har som hensikt å forebygge og oppdage sikkerhetshendelser, samt bevisstgjøre brukere. 

Forebygge

  • DNS brannmur beskytter brukere mot å nå nettsider som potensielt kan skade maskiner eller lure dem til å oppgi sensitiv informasjon ved å blokkere tilgangen til domenet. Brukeren omdirigeres til en trygg landingsside.

Oppdage

  • Potensielt skadelige domener oppdages stadig, og vi blokkerer fortløpende tilgangen til disse. Uninett CERT vil på sikt kunne oppdage og varsle brukere som allerede har blitt infisert.

Bevisstgjøre:

  • DNS brannmur fungerer bevisstgjørende på brukerne når den omdirigerer dem til trygge landingssider. Dette forbedrer ikke bare IT-sikkerhet – det gjør også brukerne mer oppmerksomme på farer som finnes på internett.

Tjenesten er en del av programmet "Styrket satsing på informasjonssikkerhet innenfor forskning og utdanning" og leveres i samarbeid med Universitetet i Oslo og NTNU.

Teknisk informasjon om DNS brannmur

DNS brannmur bygger på DNS RPZ-teknologi (Domain Name Service Response Policy Zone) som tillater at spesifikk DNS-informasjon overskrives. Dette gjør det mulig å generere alternative svar på DNS-forespørsler. På denne måten kan man effektivt beskytte alle typer enheter fra å etablere en forbindelse til ondsinnede systemer.

DNS brannmur er implementert på Uninetts eksisterende DNS-resolvere. Disse kan brukes direkte, eller ved å videresende forespørslene fra lokale DNS-resolvere.

Organisasjoner som starter abonnement på DNS brannmur kan teste at de er beskyttet ved å gå til filtertest.dnsbrannmur.no. Organisasjoner som abonnerer på DNS brannmur vil da bli omdirigert til en trygg landingsside med overskriften “Farlig nettside blokkert”. Uten DNS brannmur vil du få opp en nettside med informasjon om at du ikke er beskyttet.

Tjenesten er i pilot. 

Hvem kan benytte tjenesten: 

Tjenesten er tilgjengelig for alle Uninetts kunder.

Bestillingsinformasjon: 

Ta kontakt med Uninett på kontakt@uninett.no eller ring 73 55 79 00 for bestilling.

Support: 

Uninett gir teknisk støtte til virksomhetens IT-avdeling. Teknisk støtte fås ved å kontakte Uninett på kontakt@uninett.no eller +47 73 55 79 00. Åpningstiden er kl. 08.00–16.00

Kontaktinformasjon: