DNS brannmur

DNS brannmur beskytter brukere og systemer mot å nå skadelige nettsider og hindrer dem i å bli lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon, som betalingsinformasjon og passord. Tjenesten blokkerer tilgangen til domener laget av aktører med ondsinnede hensikter, og omdirigerer brukerne til en trygg landingsside. 

DNS brannmur styrker informasjonssikkerheten i organisasjonen din gjennom å forebygge og oppdage sikkerhetshendelser samt bevisstgjøre brukerne. 

Hva er DNS brannmur?

DNS brannmur styrker informasjonssikkerheten i organisasjonen din gjennom å forebygge og oppdage sikkerhetshendelser samt bevisstgjøre brukerne. 

Forebygge 

DNS brannmur beskytter brukere mot å nå nettsider som potensielt kan skade maskiner eller lure dem til å oppgi sensitiv informasjon ved å blokkere tilgangen til domenet. Brukeren omdirigeres til en trygg landingsside.

Oppdage

Nye potensielt skadelige domener oppdages stadig, og Uninett CERT blokkerer fortløpende tilgangen til disse. På sikt vil Uninett CERT også kunne varsle brukere som allerede har besøkt domenet før blokkering om at de potensielt kan være infisert. 

Bevisstgjøre 

DNS brannmur fungerer bevisstgjørende på brukerne når den omdirigerer dem til den trygge landingssiden. Dette forbedrer den digitale sikkerheten og gjør brukerne mer oppmerksomme på farer som finnes på internett. 

Tjenesten er en leveranse fra programmet for styrket satsing på informasjonssikkerhet innen forskning og utdanning. Den leveres i samarbeid med Universitetet i Oslo og NTNU. 

Teknisk informasjon om DNS brannmur

DNS brannmur bygger på DNS RPZ-teknologi (Domain Name Service Response Policy Zone) som tillater at spesifikk DNS-informasjon overskrives. Dette gjør det mulig å generere alternative svar på DNS-forespørsler. På denne måten kan man effektivt beskytte alle typer enheter fra å etablere en forbindelse til ondsinnede systemer. 

DNS brannmur er implementert på Uninetts DNS-resolvere. Kunder av tjenesten kan benytte disse direkte, eller ved å videresende forespørslene fra lokale DNS-resolvere. 

Organisasjoner som starter abonnement på DNS brannmur kan teste at de er beskyttet ved å gå til filtertest.dnsbrannmur.no. Organisasjoner som abonnerer vil da bli omdirigert til en trygg landingsside med overskriften “Farlig nettside blokkert”. Uten DNS brannmur vil du få opp en nettside med informasjon om at organisasjonen ikke er beskyttet. 

Bestill DNS Brannmur

Tjenesten er tilgjengelig for alle Uninetts kunder.

Kontakt oss

Support

Virksomheten er selv ansvarlig for opplæring og brukerstøtte til sluttbrukere av tjenesten.  

Uninett overvåker tjenesten 24/7, håndterer feilmeldinger og gir teknisk brukerstøtte til IT avdelingene. 

Ta kontakt med oss

DNS brannmur – beskytter brukerne mot skadelige domener

Systemingeniør i Uninetts sikkerhetsavdeling, Emil Henry Flakk, forklarer hvordan tjenesten DNS brannmur bidrar til en tryggere digital hverdag.