Topp-tips for sikre Zoom-møter
Author: Mari Prestvik
Uninett AS leverer Zoom til alle statlige universiteter og høyskoler i Norge. Uninetts Zoom-plattform er trygg, og tjenesten har Feide-innlogging. Lokale administratorer har ansvaret for å sette opp Zoom-løsningen på en trygg og sikker måte, i tett dialog med Uninett AS. Lokal administrator er også kontaktpunkt for deg som har spørsmål.
All bruk av digitale verktøy stiller krav til hver enkelt av oss. Som møteleder har man også selv ansvar for å sikre sitt Zoom-møte. Derfor ønsker vi å dele våre topp-tips for alle som arrangerer undervisning og møter i Zoom.
Tre sikkerhetsråd for trygge Zoom-møter
Her er tre enkle grunnregler for møteleder (rådene gjelder for de fleste møtetyper i Zoom).
- Unngå å dele møtelenke åpent!
Hvis man deler møteinformasjon i åpne, sosiale medier kan også uønskede deltakere finne denne informasjonen. Avgrens derfor invitasjonen så godt som mulig.
- Sett passord på møtet!
Passord gir ekstra beskyttelse.
- Bruk venteromsfunksjonen (lobby)!
Da får du bedre kontroll på hvem som slipper inn i møtet. Du kan alternativt velge å aktivere dette etter at møtet har startet, som en ekstra sikring.
Flere tips for deg som arrangerer og er møtevert for mange møter
-
Vurdér å bruke en ny møte-ID for hvert møte, også for dine personlige møter. Gjenbruk av én og samme møte-ID øker risiko for at uvedkommende kan møte opp.
-
Lær deg sikkerhetsfunksjonene i Zoom. Møtevert (host) har en egen «security»-knapp, med snarvei til mange nyttige funksjoner som gir god kontroll på møtet.
-
Unngå generelt å bruke “join before host”. Som hovedregel bør møteleder åpne møtet.
-
Ha selv kontroll på skjermdeling i møtet, og tillat andre å deltakere å dele sin skjerm kun ved behov. Slik tillatelse kan enkelt gis underveis i møtet.
-
Vurdér å låse møtet ved start, slik at ingen flere deltakere kan slippe inn.
-
Vurdér å ha en assistent ved litt større møter. Assistenter kan moderere møtet og raskt stoppe uønsket adferd (slå av lyd og kamera, tillate presentasjoner, kaste ut deltakere, osv.).
-
Som møteleder kan du kontrollere chat i møtet, f.eks. ikke tillate åpen chat
-
Vurdér å avgrense mulig deltakelse ved å spesifisere godkjente deltakerdomener og å kreve innlogging.
-
Vurdér påmelding (registreringsfunksjon) hvis du trenger å dele møteinvitasjon på sosiale medier.
-
Vurdér å bruke virtuell bakgrunn. Den skjuler private møteomgivelser du ikke ønsker å vise til andre deltakere
Råd for innstillinger ved ulike møtetyper i Zoom
Dette dokumentet foreslår innstillinger du bør bruke ved ulike møtetyper i Zoom
Det bør for øvrig utarbeides lokale rutiner for arrangement av møter med fortrolig eller konfidensiell tematikk (se for eksempel UiO sitt regelverk for møter med "røde data").
Ta kontakt med lokal IKT for råd som spesifikt gjelder din organisasjon.
Les også:
- Uninetts Zoom-tjeneste er trygg!
- Uninett Zoom – fakta om GDPR og personvern
- Uninett deler sin Zoom-tjeneste inn i tre: For forskning og høyere utdanning har vi Zoom Undervisning og Zoom Møte. For lavere utdanning tilbyr vi Zoom Grunnskole. Ta gjerne også en kikk på beskrivelsene av disse tjenestene.