Møt en sommerstudent: Kine

For å komme tettere på hvordan det faktisk er å være sommerstudent, har vi snakket med Kine Kai Moe Holthe. Hun er 23 år gammel og var sommerstudent i 2022.

Portrettfoto av Kine Kai Moe Holthe

Kine studerer informatikk på NTNU og tar i dag en mastergrad. Ved siden av studiene jobber hun deltid, i nettopp Sikt. Sommeren 2023 fungerte hun i tillegg som veileder og sosialkoordinator for de nye sommerstudentene.

Hvordan hørte du om Sikt og mulighetene for sommerjobb her? 

– For min del var det gjennom nettverket på Studentersamfundet. Tilhørigheten der fungerer både som sosialt og faglig nettverk, og er faktisk en aktiv rekrutteringsarena. 

Søk sommerjobb i Sikt

Sommerstudent i Sikt – nye utfordringer!

Som sommerstudent i 2022 jobbet Kine i et tverrfaglig team i Feide, med konkrete mål og prosjekter. 

– Det føltes godt å få tillit og ansvar fra første dag. Jeg ble gjennom sommeren kjent med mange fine folk, og har truffet igjen flere senere, både internt i Sikt og ellers. I ettertid har jeg også hatt et gruppeprosjekt på studiet sammen med en av de andre sommerstudentene. 

Kine lærte mye som sommerstudent – ikke bare faglig, men også om det å jobbe i team og å spille på hverandres styrker.  

– For det første innså jeg at ikke alle kan det jeg studerer, og at jeg har noe å bidra med. Og motsatt, jeg så at jeg ikke kan så mye om andre ting. Jeg lærte mye av de andre på teamet. Noen kunne design, andre var utviklere. 

Blitt en bedre student

Noen vil kanskje være bekymret for om jobb vil ta fokus bort fra studiene, men Kine har faktisk opplevd at jobberfaringen har vært en styrke i studiesammenheng.   

– Det er artig å bruke kunnskapen fra jobben inn i prosjekter og eksamensoppgaver. 

Og hvordan er det å sjonglere tiden brukt til studier og deltidsjobb?  

– Arbeidstiden er fleksibel, med en fast dag i uken. Studenter har mye frihet, og mange tror at arbeidslivet er mye strengere. Men min erfaring er at det kan være både fleksibelt og tillitsbasert.  

Kine forteller videre at hun føler seg veldig ønsket på arbeidsplassen, og at det har gjort henne godt. Hun opplever jobben som et viktig supplement til studiene.  

– Det å ha en arena for praktisk utprøving av teori er lurt. Jeg har blant annet fått jobbe med komponentbiblioteket, og får ta det i bruk inn imot kundeportalen til Cybersikkerhetssenteret for forskning og utdanning.  

Kultur for å prøve (og feile)

Hvordan er det å komme som student inn på en arbeidsplass med oppgaver som er knytta til ekte produkter som folk faktisk bruker?  

– Det gjør godt å vite at det er lov til å prøve, og feile. Før jul i fjor i fjor jobbet jeg med å finne ut hvordan Sikt skulle bygge opp et designsystem. Jeg hadde ingen erfaring på feltet fra før, men jeg fordypet meg og leste mye. Sånn umiddelbart var nytteverdien av arbeidet jeg la ned relativt liten, men jeg fikk møte en ekspert på området. Og: Da forsto jeg hva han snakket om og kunne faktisk bidra inn, det var så gøy! 

Her får man altså tid til å lære, hjelp til å forstå og rom for å prøve seg fram. 

– Det er trygt å jobbe med noen som er flinkere enn meg. Jeg får teste ut det jeg lærer på skolen i praksis. Men oppgavene i Sikt oppleves gjerne “mer oppdaterte” enn teorien, så læringen går begge veier.  

I tillegg har Kine blitt trygg på at hennes kompetanse er etterspurt i det ordinære arbeidslivet.  

Sommerstudentene 2023

Hvordan var overgangen fra å være sommerstudent i 2022, via deltidsjobb det påfølgende året og så inn til å jobbe med de nye sommerstudentene året etter? 

– Sommeren 2023 fikk jeg mer ansvar, som både veileder og sosialkoordinator. Det ansvaret ville jeg nok ikke fått noen andre steder, tror jeg. Jeg fikk bruke kunnskapen jeg har opparbeidet meg det siste året, om komponentbiblioteket, men også om Sikt – og hvem man kan spørre om ting.  

Som veileder ønsket Kine å videreføre kulturen om at det er lov til å prøve og feile.  

– Studentene forsto fort at her finner vi ut av ting i lag. En sommerstudent kom med i Hall of Fame på grunn av sitt aktive og konstruktive bidrag. Det er artig, da! Om jeg skal beskrive sommerstudentene 2023 med ett ord, så er det engasjement! 

Kines tre beste råd til kommende sommerstudenter

  • Spør om hjelp før du har brukt tre dager på å løse samme problem. Ikke vær redd for å booke møter med veilederen din, eller andre som kan hjelpe.
  • Ta pauser, og gjerne med de andre studentene. Du vil jo naturlig nok prestere ditt beste når du kommer inn som student i arbeidslivet. Men det nytter ikke å sitte en hel dag, uten pauser. 
  • Vær åpen for de andre studentene og veilederne sine forslag. Du er på sommerjobb for å lære. Hvis du er åpen for andre synspunkter, lærer du sannsynligvis noe nytt. 

Søk sommerjobb