Norge med verdens første heldigitale undervisningsdag

Norge med verdens første heldigitale undervisningsdag

Mandag 16. mars 2020 går inn i historien som en av de store digitale milepælene for Norge. Med stengte skoler, universiteter, og høyskoler skulle elever og studenter få digital undervisning fra og med mandag klokka 09.00. Det var knyttet stor spenning til hvordan det ville gå når hele utdannings-Norge, inklusive lærere og forelesere, skulle logge seg på samtidig. I tillegg satt resten av Norges arbeidstokk og jobbet fra hjemmekontor, med de nettbelastningene det kunne medføre for alle internettleverandører.

– Ledelse og ansatte i Uninett var svært spente før undervisningsstart i morges. Ville nettet takle pågangen? Ville Feide-innlogging fungere? Ville videotjenestene tåle at så mange holder møter og forelesninger samtidig? Svaret på dette har vi nå: Ja, det har gått bra, og det er vi svært lettet over! 16. mars 2020 har vært verdens første heldigitale undervisningsdag for en nasjon, og datoen vil skrives inn i historiebøkene. Det sier administrerende direktør i Uninett, Tom Røtting.

Prikkfri nettforbindelse, høy puls

– Klokken ti over ni i morges steg pulsen ytterligere. Vi fikk indikasjoner på at Feide ikke taklet presset da «alle» skulle logge seg inn via denne tjenesten samtidig. Etter kort tid fant vi en løsning og problemet var løst. I Feides historie har vi aldri hatt så mange innlogginger pr. minutt som det vi opplevde i dag.

Røtting forteller videre at Forskningsnettet, selve internettforbindelsen til alle universiteter og høyskoler, har fungert prikkfritt. Det samme gjelder UH-Skype, samt telefonisystemet i UH-sektoren, der over 20 000 telefonsamtaler har forløpt uten problemer gjennom dagen.

Zoom-kapasitet økt med 10-gangen

Videomøter og videobasert undervisning har blitt svært aktualisert under Korona-epidemien. Gjennom helgen har Uninett derfor jobbet på spreng for å øke den totale kapasiteten på videotjenesten Zoom.

– I tett samarbeid med nordiske og internasjonale samarbeidspartnere og driftsleverandører fikk vi i løpet av lørdag og søndag økt kapasiteten for nordiske Zoom-brukere med 10-gangen. En helt utrolig dugnad pågikk! På grunn av dette har Zoom i dag oppført seg rimelig stabilt for alle som har holdt videomøter og -forelesninger. Det er vi svært fornøyd med, sier Røtting.

Forventer fortsatt økt trykk

Røtting understreker at Uninett på ingen måte kan hvile på laurbærene foreløpig.

– Vi forventer fortsatt økt trykk ut over i uken, ettersom stadig flere vil ta i bruk digital undervisning etter hvert som kunnskapen om disse verktøyene øker.  Læringskurven er svært bratt nå. Derfor har vi full beredskap og øker kapasiteten på flere av tjenestene våre utover kvelden og natten for å stå rustet til å møte den forventede økte pågangen.