Trøndersk IT-eventyr setter ny nasjonal rekord

Tilbake i år 2000 startet et digitalt eventyr i Trondheim: IT-eksperter i Uninett AS utviklet og etablerte en ny nasjonal løsning for sikker innlogging på IT-systemer i utdanning og forskning. Løsningen fikk navnet Feide. 20 år senere, 24. november 2020, setter Feide en eventyrlig rekord: 200 millioner innlogginger har blitt gjennomført ved hjelp av Feide i løpet av ett eneste år.

- Dette er ikke bare et trøndersk IT-eventyr, men en nasjonal suksesshistorie innen IT. Kloke hoder fant for 20 år siden ut at digitale tjenester i skole-Norge trengte et felles system for sikker innlogging. Målet var at studenter, forskere, elever, lærere og administrativt ansatte skulle få logget seg inn på ulike IT-systemer ved hjelp av kun ett passord og brukernavn. På den tiden var dette nybrottsarbeid og i dag har altså 200 millioner innlogginger blitt gjennomført ved hjelp av Feide på under ett år. Det er et svimlende høy tall, og jeg er utrolig stolt av hva Uninett har fått til med Feide disse 20 årene. Det forteller Hildegunn Vada, avdelingsdirektør i Uninett AS.

Annerledesåret 2020

12. mars 2020 stengte Norge ned. Med stengte skoler, høyskoler og universiteter måtte undervisning foregå digitalt. Dette skapte rekordhøye behov for internettforbindelse, videoløsninger og andre digitale tjenester i forskning og utdanning.

- Utdannings-Norge har blitt sjokkdigitalisert i 2020, og det er umulig å forestille seg hvordan digital undervisning og digital eksamen skulle blitt gjennomført uten sikker innlogging med Feide. Uninett har et viktig nasjonalt samfunnsansvar med å gi utdannings-Norge en stabil løsning for sikker innlogging. Når vi da får oppleve en milepæl som denne – at det på ett år er gjennomført over 200 millioner innlogginger med vår Feide-tjeneste, ja da blir vi stolte her på Teknobyen i Trondheim. Det sier Uninetts administrerende direktør, Tom Røtting.

Eventyrets nye kapittel heter datadeling og innovasjon

Med Feide har 1,3 miilioner brukere i kunnskaps-Norge en sikker måte å logge seg inn på. For leverandører som utvikler og tilbyr IT-tjenester er Feide en viktig inngangsport til data om brukerne.

- La oss si du driver et busselskap og har laget en rabattordning som du ønsker å tilby til studenter via billett-appen. Selskapet ditt trenger da automatisk tilgang til data om hvorvidt studentene har gyldig studentbevis, og studentene trenger en trygg innlogging til din app. Gjennom Feide blir alt dette løst på en trygg og effektiv måte, og slik sett er Feide en viktig katalysator for innovasjon av nye og brukervennlige IT-tjenester, forteller Hildegunn Vada.

Relevante saker:


https://www.feide.no/nyhet/digital-undervisning-ga-hoyeste-antall-feide-innlogginger-noensinne

https://www.uninett.no/norge-med-verdens-forste-heldigitale-undervisningsdag